Verificarea periodică PRAM
Verificarea periodica pram a instalatiilor electrice trebuie executata la intervale de timp conform normativelor tehnice, dar si a legislatiei ce reglementeaza domeniul instalatiilor electrice.
Conform Hg 1146/2006, angajatorul trebuie sa garanteze ca cerinţele de securitate şi de sănătate sunt respectate şi orice deteriorări ale instalatiilor electrice sunt depistate şi remediate la timp prinverificari periodice.
Astel, angajatorul este obligat sa ia măsurile necesare pentru ca echipamentele si instalatiile, care pot fi la originea unor stuatii periculoase sa faca obiectul unor verificari periodice pram, dar si a unor verificari si incercari speciale de fiecare data cand apar modificari la instalatiile utilizate, modificari ale procesului de munca sau perioade prelungite de neutilizare.
Verificarea PRAM este o masura obligatorie de protectie impotriva electrocutarii personalului, incendiilor de natura electrica si multe alte defecte ce pot aparea ca urmare a unor defecte ce pot astfel fi identificate inainte de a produce pagube materiale sau chiar pierderea de vieti omenesti.
Aparatele utilizate pentru verificari pram, trebuiesc astfel sa fie capabile de a efectua o serie de teste, cum ar fi: masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, teste de continuitate a nulului de protectie si impedanta buclei de scurtcircuit.
Aceste testari si verificari periodice, sunt doar cateva din cele obligatorii conform normativului I 7/2011.
Oricare dintre firmele ce au in propietate instalatii electrice, trebuie sa faca cel putin verificare periodica a instalatiei de legare la pamant si sa obtina de la un electrician autorizat un Buletin de incercare, care sa certifice ca valorile inregistrate in urma masuratorilor corespund cerintelor legale.