De ce este necesar proiectul de instalație electrică

instalatii electrice interioare

De ce este necesar proiectul de instalație electrică

Inainte de realizarea instalatiei propriu-zise, este necesara intocmirea unui proiect care sa fie in conformitate cu normativele existente in vigoare.

Fara un proiect, exista urmatoarele riscuri: subdimensionarea instalatiilor pentru consumatorii ce urmeaza a fi conectati, ceea ce duce la incendii sau accidente grave, sau supradimensionarea care va duce la investitii inutile.

Intr-un proiect se recomanda sa fie precizati toti consumatorii existenti si eventual sa se ia in calcul si o rezerva pentru cazul in care beneficiarul doreste sa achizitioneze in viitor si alte aparate.

In cazul schimbarii instalatiei electrice nu este nevoie de o schita veche, deoarece noul proiect nu presupune conectare la vechiul proiect, la niciunul din traseele vechi.

Daca se doreste doar o modificare a proiectului existent este necesar vechiul proiect, precum si o consultare a normativelor in vigoare deoarece este posibil ca vechiul proiect sa nu mai corespunda din punct de vedere tehnic cu noile reglementari.

Un proiect de instalatie electrica se face numai de persoane autorizate, de un electrician autorizat sau de un proiectant impreuna cu beneficiarul, iar acolo unde e cazul sau unde posibilitatea financiara o permite, se apeleaza si la un designer.

Proiectul trebuie sa tina seama de aparatele ce urmeaza a fi conectate la instalatia electrica a imobilului, dar se va avea in vedere si posibila conectare a unor noi aparate.